W ramach projektu „Zagraniczne staże uczniowskie” ostatnia grupa 20 uczniów Technikum Hotelarskiego oraz Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z Zespołu Szkół im.K.Kałużewskiego i J.Sylli wzięła udział w stażu w Hiszpanii w dniach 28.01. - 17.02.2018.
Uczestnicy projektu mieszkali w Ubedzie i odbywali praktyki w restauracjach Pastelería Vandelvira i Museo de la tapa oraz hotelach: Hotel Ordóñez Sandoval, Hostal Aznaitín, Hotel Campos de Baeza, Hotel La Paz, Hotel Palacio Las Manillas, Hotel MS Palacio de Úbeda 5*, Hotel María de Molina, Hotel Zenit el Postigo, Hotel Puerta de la Luna, Hotel Fuentenueva, Hotel RL Ciudad de Ubeda.
Zrealizowany został kurs języka hiszpańskiego oraz program kulturowy: wycieczka do Kordoby i zwiedzanie Ubedy.
Udział w projekcie zapewnił uczestnikom zdobycie międzynarodowego doświadczenia potwierdzonego certyfikatami oraz możliwość rozwoju osobistego poprzez poznanie historii i kultury Hiszpanii. Mieszkanie i praca za granicą wpłynęły na rozwój kompetencji językowych uczestników i umiejętność pracy w zespole.
Projekt realizowany jest w okresie 01.06.2016 r. - 31.05.2018 r. w ramach Programu ERASMUS+ ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego. Na realizację projektu szkoła pozyskała 131 636,00 euro.
Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji – Narodowa Agencja Programu Erasmus+ zatwierdziła do realizacji ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego projekt pn. „Zagraniczne staże uczniowskie”. Wartość finansowa projektu to 131 636,00 euro (wartość w złotych 582 818,39). Projekt całościowo finansowany jest ze środków Unii Europejskiej.
Projekt skierowany jest do 60 uczniów w zawodach technik hotelarstwa i technik żywienia i usług gastronomicznych oraz 6 opiekunów. Uczniowie wraz z opiekunami w trzech grupach wyjadą do Włoch i Hiszpanii. Wyjazdy planowane są w terminach: Rimini (Włochy) – 16.01 - 05.02.2017 r., Hiszpania – 06.08 – 26.08.2017 r., Ubeda (Hiszpania) – 28.01 – 17.02.2018 r. Podczas wyjazdów uczniowie pracować będą w hotelach i restauracjach.
Celem projektu jest podniesienie jakości szkolnictwa zawodowego, poszerzenie wiedzy, umiejętności i kompetencji zawodowych, ułatwienie startu zawodowego przyszłych hotelarzy i gastronomów, potwierdzenie efektów certyfikatami i dokumentem Europass Mobilność. Projekt wspiera również rozwój kompetencji językowych, społecznych i kulturowych.
Okres realizacji projektu obejmuje: 01.06.2016 r. – 31.05.2018 r.
Informujemy, iż wszystkie informacje dotyczące projektu pn. „Zagraniczne staże uczniowskie” znajdują się na stronie