Uczniowie Technikum z Zespołu Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wojsławicach w czerwcu i w lipcu zgłębiali sekrety kuchni włoskiej pracując w znanych restauracjach w Rzymie.
Uczestnicy stażu przez cztery tygodnie pracowali w restauracjach, w których obsługiwali klientów, a także zgłębiali tajniki kuchni włoskiej. Podczas pobytu w Rzymie uczniowie mieszkali we włoskich rodzinach.
W środę (1 października br.) odbyło się wręczenie certyfikatów, potwierdzających udział w zagranicznych praktykach zawodowych oraz tzw. Certyfikat Europass – Mobilność (Europass Mobility), który służy do potwierdzenia okresów nauki lub szkolenia, w innym kraju europejskim. Certyfikat ten uznawany jest w całej Unii Europejskiej oraz prezentuje w ten sam sposób dla wszystkich krajów europejskich wiedzę i doświadczenie zdobyte w czasie m.in. praktyk czy staży zagranicznych.
Szkoła pozyskała środki z Unii Europejskiej na realizację międzynarodowych praktyk w ramach projektu „Staże i praktyki zagraniczne dla osób kształcących się i szkolących zawodowo.” Wartość projektu „Sekrety kuchni włoskiej” to niemal 62 000€ czyli ponad 250 000 zł.
Praktyki odbyte w Rzymie przez uczniów ZSRCKU w Wojsławicach są szansą dla wielu z nich na zwiększenie ich konkurencyjności na rynkach pracy w Polsce i w Europie oraz możliwości zatrudnienia w wyuczonym zawodzie. Uczestnicy projektu zgodnie twierdzą, że staż w Rzymie był nie tylko okazją do zdobycia cennego doświadczenia zawodowego oraz zapoznania ze specyfiką kuchni włoskiej, ale również przyniósł im wiele satysfakcji.
Cała relacja z pobytu w Rzymie http://www.powiatzdunskowolski.pl/aktualnosc-887-uczniowie_technikum_z_zsrcku_w.html