Uczniowie Technikum z Zespołu Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wojsławicach w czerwcu i w lipcu zgłębiali sekrety kuchni włoskiej pracując w znanych restauracjach w Rzymie.
W czerwcu i w lipcu dwie dziesięcioosobowe grupy uczniów wraz z opiekunami z Zespołu Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wojsławicach po raz pierwszy uczestniczyły w miesięcznych praktykach w Rzymie. Uczniowie klas drugich i trzecich Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz Technikum w zawodzie Kucharz w ramach projektu „Sekrety kuchni włoskiej” pracowali w znanych rzymskich restauracjach. Koordynatorem i autorem projektu był Piotr Bendkowski.
Miesięczny pobyt w Rzymie był dla stażystów wspaniałą okazją do wzbogacenia umiejętności komunikacji w języku włoskim i angielskim. Przed wyjazdem do Rzymu wszyscy uczniowie brali udział w kursach języka włoskiego oraz języka angielskiego zawodowego. Umiejętności językowe, a przede wszystkim komunikacyjne w języku obcym były istotnym elementem projektu i okazały się niezbędne zarówno w codziennej pracy, jak i w czasie wolnym dla wszystkich uczestników stażu.
Podczas pobytu w Rzymie uczniowie mieszkali we włoskich rodzinach, gdzie mieli doskonałą możliwość poznania nie tylko stylu życia mieszkańców Italii, ale również zaznajomienia się z ich zwyczajami i tradycjami.
Uczestnicy stażu przez cztery tygodnie pracowali w restauracjach, w których obsługiwali klientów, a także zgłębiali tajniki kuchni włoskiej. Mieli okazję przyrządzać potrawy charakterystyczne dla kuchni śródziemnomorskiej, obfitującej w owoce morza oraz miejscowe warzywa, przyprawy i zioła. Poznali również zasady funkcjonowania włoskich restauracji oraz technologię wytwarzania produktów i potraw lokalnych charakterystycznych dla kuchni włoskiej.
Uczniowie z Wojsławic, będąc w Rzymie poznali historię, zabytki oraz bogatą kulturę Wiecznego Miasta. Chętnie brali udział w cotygodniowych wycieczkach, w czasie których zwiedzili m.in. klasztor oraz cmentarz polskich żołnierzy na Monte Cassino, Muzea Watykańskie, Bazylikę Św. Piotra, a także wiele znanych miejsc i zabytków antycznego Rzymu.
We wrześniu planowane jest podsumowanie projektu, które odbędzie się w ZSRCKU w Wojsławicach. Podczas tego spotkania wszyscy praktykanci otrzymają certyfikaty, potwierdzające udział w zagranicznych praktykach zawodowych oraz tzw. Certyfikat Europass – Mobilność (Europass Mobility), który służy do potwierdzenia okresów nauki lub szkolenia, w innym kraju europejskim. Certyfikat ten uznawany jest w całej Unii Europejskiej oraz prezentuje w ten sam sposób dla wszystkich krajów europejskich wiedzę i doświadczenie zdobyte w czasie m.in. praktyk czy staży zagranicznych.
Szkoła pozyskała środki z Unii Europejskiej na realizację międzynarodowych praktyk w ramach projektu „Staże i praktyki zagraniczne dla osób kształcących się i szkolących zawodowo.” Wartość projektu „Sekrety kuchni włoskiej” to niemal 62 000€ czyli ponad 250 000 zł.
Praktyki odbyte w Rzymie przez uczniów ZSRCKU w Wojsławicach są szansą dla wielu z nich na zwiększenie ich konkurencyjności na rynkach pracy w Polsce i w Europie oraz możliwości zatrudnienia w wyuczonym zawodzie. Uczestnicy projektu zgodnie twierdzą, że staż w Rzymie był nie tylko okazją do zdobycia cennego doświadczenia zawodowego oraz zapoznania ze specyfiką kuchni włoskiej, ale również przyniósł im wiele satysfakcji.