Uczennice III klasy TŻiUG w ZSRCKU w Wojsławicach zostały finalistkami VI Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2014”.
Założenia konkursowe:
1. Zespół szkolny składa się z trzech uczestników, startujących w konkursach oraz opiekuna zespołu. Wszyscy członkowie zespołu szkolnego muszą uczęszczać do tej samej szkoły
lub zespołu szkół, nie muszą uczęszczać do tej samej klasy.
2. Uczestnicy Konkursu Kulinarnego powinni zaprezentować umiejętności w przygotowaniu oryginalnych dań kuchni polskiej w nowoczesnej aranżacji.
3. Uczestnik Konkursu Kelnerskiego powinien wykazać się wiedzą z zakresu podstawowych zasad obsługi konsumenta (różne rodzaje serwisu, barmaństwo).
Zadaniem w Konkursie Kulinarnym było przygotowanie receptury i opisów produkcyjnych potraw zgodnych z tematem konkursu wraz ze zdjęciem potraw. W recepturze powinny zostać zastosowane następujące produkty:
- Zakąska zimna:
solony filet z sardeli (filet helski, anchois)
- Danie główne:
wieprzowy schab karkowy jakości QAFP
Nasze uczennice: Magdalena Giżycka, Justyna Tomaszewska i Marlena Wróblewska przygotowały jako:
- zakąskę zimną: „Roladkę z sardeli w towarzystwie orzeźwiającego melona”.
- danie główne: „Glazurowaną sakiewkę w akompaniamencie serowo- kurkowym”.
Przygotowane dania przypadły jurorom do gustu i nasze dziewczyny Magda, Justyna i Marlena jadą na finał do Warszawy w dniu 28 listopada. Magda i Marlena będą uczestniczyć w Konkursie Kulinarnym, natomiast Justyna będzie się zmagać w Konkursie Kelnerskim.
Konkurs Kelnerski składa się z trzech części:
Część 1 - Test wyboru - czas trwania 20 min – zawierający 20 pytań, dotyczących obsługi konsumenta. Uczestnik powinien wykazać się znajomością ogólnych zasad obsługi kelnerskiej w tym wiedzy z zakresu miksologii.
Część 2 – Nakrycie (klasyczne oraz improstyl) do menu (losowo wybrany jeden z 12 zestawów menu, wykonanie nakrycia przy użyciu zastawy przygotowanej przez Jury np.: przekąska zimna, zupa, danie główne (lub inne).
Część 3 – Konkurencja Barmańska Uczestnik wykonuje koktajl bezalkoholowy „Pinacoladę Vergine” zgodnie z recepturą.
Nad przygotowaniami do Konkursu czuwa Pani Lucyna Gara.
Życzymy naszym dziewczynom powodzenia.