W bieżącym roku szkolnym 2013/2014 w dniach 27-28.03. 2014r w Poznaniu odbyła się XVI edycja Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności.
Organizatorem Olimpiady był Komitet Główny Olimpiady z siedzibą w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu oraz Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pod przewodnictwem prof. dr hab. Jana Pikula, prof. dr hab. Jana Michniewicza, prof. dr hab. Zbigniewa Czarneckiego.
W Olimpiadzie Wiedzy o Żywności w etapie szkolnym i okręgowym wzięło udział 1600 uczniów z całej Polski. Do ścisłego finału zakwalifikowało się 50 uczniów a wśród nich uczniowie IV klasy technikum technologii żywności z ZSRCKU w Wojsławicach: Paulina Leśniak, Róża Jagiełło, Michał Jabłoński, Martyna Wojtasik
W Jury zasiedli szacowni profesorowie Uniwersytetu Przyrodniczego i Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu: prof. dr hab. Jan Pikul, prof. dr hab. Jan Michniewicz, prof. dr hab. Zbigniew Czarnecki, prof. dr hab. Maria Małecka.
Nasi finaliści są zwolnieni z etapu pisemnego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe, oraz mają wstęp bez egzaminów na wybrane wyższe uczelnie kierunkowe przetwórstwa spożywczego.
Informacja pochodzi ze strony szkoły:http://wojslawice.ksiezyc.pl/aktualnosci.html