W Warszawie w dniach 19-20.02.2014 r. odbyły się IV Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych. Konkurs adresowany jest do uczniów szkół gastronomicznych, cukierniczych, piekarskich i spożywczych. Jego celem jest popularyzacja zawodu cukiernika wśród młodzieży i wyłonienie najzdolniejszych uczniów, którzy w przyszłości zachwycą swoim zaangażowaniem i fachowością w zawodzie. Temat przewodni konkursu: „Raz na ludowo- smaki, wzory i tradycja”.
Mistrzostwa były jedną z imprez towarzyszących VI Edycji Targów producentów i dystrybutorów dla branż cukierniczej, lodziarskiej i piekarskiej EXPO SWEET 2014. Jak napisali organizatorzy: „Do konkursu zgłosiło się 47 szkół. Z radością odnotowaliśmy znaczący wzrost poziomu nadsyłanych prac konkursowych. Wybór finalistów był bardzo trudny.”
Naszą szkołę reprezentowały uczennice II klasy technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych Martyna Floriańczyk i Justyna Chajduk, które zakwalifikowały się do finału Mistrzostw. Ich zadaniem było przygotowanie tortu nawiązującego do tematyki Mistrzostw, dokumentacji i zdjęć. Następnie w czasie Mistrzostw każdy zespół zobowiązany był przygotować 6 jednakowych deserów na talerzu, które były przedstawione Jury Mistrzostw do degustacji i oceny. Dodatkowo zespół musiał wykonać i przedstawić do oceny i degustacji Jury tort okolicznościowy i mały torcik o wadze ok.1 kg ( bez dekoracji) , którego skład był identyczny ze składem tortu konkursowego. Kształt i smak deserów był dowolny i zależał od kreatywności zespołu. Zespół dodatkowo musiał krótko opowiedzieć i zaprezentować swoją pracę. Omówić techniki i receptury.
Poziom konkursu według Jurorów był wysoki i wyrównany. Po ponad 3 godzinnych zmaganiach ogłoszono wyniki. Martyna i Justyna zajęły IV miejsce na 16 startujących zespołów z całej Polski. Ich opiekunem była Pani Lucyna Gara.