Sukcesem uczniów Zespołu Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wojsławicach zakończył się udział w eliminacjach do finału V Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2013”. ZSRCKU jest w finale konkursu, wśród 12 najlepszych drużyn w Polsce.
Konkurs Gastronomiczny składa się z dwóch działań:
- Konkurs Kulinarny organizowany jest pod patronatem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni według zasad regulaminowych (WACS) World Association of Chefs Societies.
- Konkurs Kelnerski organizowany jest pod patronatem Akademii Kelnerskiej Grzegorza Górnika.
W dniu 29 listopada 2013 r. w Warszawie szkołę reprezentować będą uczniowie II klasy technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych: Kamila Pluskwa, Dorota Piecyk i Szymon Kubiak. Ich zadanie będzie polegało na:
- wykonaniu: 4 porcji zakąsek gorących i 4 porcji dania głównego według zasad przewidzianych w regulaminie Konkursu Kulinarnego – to zadanie należy do Kamili i Doroty.
- rozwiązaniu teoretycznego testu wiedzy zawodowej, nakryciu stołu (klasyczne oraz improstyl), oraz przeprowadzenie flambirowania, zgodnie z zasadami przewidzianymi w Konkursie Kelnerskim – to zadanie dla Szymona.
Potrawy, które przygotowali uczniowie na konkurs to:
1.Roladki z pstrąga na warzywnej pierzynce podane z sosem holenderskim.
2. Soczysta pierś indycza faszerowana serem, śliwką i morelą, serwowana z siankiem z buraków i sosem winogronowym.