Tradycyjne receptury, naturalne składniki i pasja do lokalnej produkcji. Firma Klimeko z naszego powiatu wróciła z Targów Smaki Regionów z dwoma cennymi nagrodami
Firma Klimeko, producent nabiału z sercem i pasją do tradycji, odniosła spektakularny sukces na prestiżowych Targach Smaki Regionów w Poznaniu, zdobywając aż dwa prestiżowe wyróżnienia – Perłę Smaku za twaróg biały oraz Złoty Medal Targów za Bio masło extra.
Targi Smaki Regionów, odbywające się co roku w Poznaniu, są jednym z najważniejszych wydarzeń branżowych dla producentów żywności regionalnej i ekologicznej. Tegoroczna edycja zgromadziła setki wystawców z całej Polski, którzy rywalizowali o uznanie ekspertów i smakoszy. W tym zacnym gronie Klimeko wyróżniło się swoimi produktami, które łączą lokalną tradycję z najwyższą jakością.
Firma Klimeko rozpoczęła swoją działalność 9 września 1995 r. Pomysł na stworzenie przetwórni mleka, bazującej na tradycyjnych i ręcznych metodach produkcji, zrodził się podczas pobytu właściciela firmy – Bogusława Klimczaka, na praktykach w gospodarstwach ekologicznych na terenie Niemiec, Szwajcarii i Danii. To właśnie tam, podpatrzył jak właściciele gospodarstw we własnym zakresie, na potrzeby swoje i bliskich, wytwarzają sery.