Dożynki wojewódzkie w Spale 2024. Koło Gospodyń Wiejskich z Branicy zwyciężyło w wojewódzkiej bitwie na smaki!
Wśród kolorowych stoisk i dźwięków ludowej muzyki, na corocznych dożynkach wojewódzkich w Spale, miało miejsce wydarzenie, które na długo zapisze się w pamięci mieszkańców powiatu zduńskowolskiego. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Branicy odniosły spektakularny sukces, zwyciężając w wojewódzkim etapie konkursu kulinarnego „Bitwa na Smaki”.
Zwycięstwo nie przyszło łatwo, ale panie z KGW Branica wiedziały, co robią, stawiając na swoje regionalne danie, które zachwyciło zarówno jurorów, jak i publiczność. "Kwasek" – tradycyjna zupa przygotowana na mięsie z królika – okazała się strzałem w dziesiątkę. Sekretem ich sukcesu była nie tylko doskonała receptura, ale także umiejętność wydobycia pełni smaku z naturalnych składników, o których zapomniano już w wielu współczesnych kuchniach.
To, co wyróżniało "Kwasek" przygotowany przez panie z Branicy, to jego dwie wersje. Pierwsza – delikatny rosół, który zaskoczył subtelnością smaku mięsa królika i idealnym balansem przypraw. Druga – zabielana zupa z dodatkiem chrzanu, która podana została z aksamitnym puree ziemniaczanym. Nie zabrakło również tajemniczych dodatków, takich jak kurdybanek bluszcz i pokrzywa, które nadały zupie wyjątkowego charakteru.
Jednak największym sekretem "Kwasku" był sposób jego przygotowania. Panie z KGW Branica wykorzystały do tego bazę z kwasu z kapusty kiszonej w całej główce. Taki sposób kiszenia, choć czasochłonny i wymagający cierpliwości, pozwala uzyskać wyjątkowy, głęboki smak, który idealnie komponował się z delikatnym mięsem królika.
Zwyciężczynie konkursu będą reprezentować województwo łódzkie w finale konkursu na Stadionie Narodowym we wrześniu. Czy uda im się zdobyć złoto na poziomie krajowym? Trzymamy kciuki!
fot. Sebastian Sołtyszewski – lodzkie.pl