Drodzy Ósmoklasiści! Zapraszamy do kontynuowania nauki w szkołach ponadpodstawowych prowadzonych przez Powiat Zduńskowolski. Co tydzień możecie zapoznać się z ofertą edukacyjną każdej z nich.
Obecnie prezentujemy Zespół Szkół im. Kazimierza Kałużewskiego i Juliusza Sylli w Zduńskiej Woli.
Szkoła oferuje naukę w:
III Liceum Ogólnokształcącym – w Oddziale Przygotowania Wojskowego
- rozszerzenia: język angielski, język polski, historia
- języki obce: język angielski (kontynuacja) oraz język rosyjski lub język niemiecki (decyduje większość)
- przedmioty uwzględniane w trakcie rekrutacji: język polski, matematyka, język obcy, wychowanie fizyczne
Szkoła przygotowuje do podjęcia służby zawodowej w Wojsku Polskim. Placówka objęta jest programem MON – Oddziały Przygotowania Wojskowego. Patronat nad szkoleniem wojskowym kadetów sprawuje 15. Sieradzka Brygada Wsparcia Dowodzenia. Zajęcia praktyczne odbywają się na jej terenie. Umożliwia to regularne korzystanie z obiektów, sprzętu i wiedzy żołnierzy – instruktorów jednostki wojskowej. Szkolenie w oddziale przygotowania wojskowego obejmuje: szkolenie bojowe (taktyka, szkolenie strzeleckie, rozpoznanie, obrona przed bronią masowego rażenia, łączność, terenoznawstwo, szkolenie medyczne, inżynieryjno-saperskie oraz sprawnościowe), szkolenie logistyczne, szkolenie prawne, podstawy wychowania wojskowego.
Technikum nr 3 – w zawodach:
Technik hotelarstwa z elementami turystyki
- rozszerzenia: geografia, język angielski
- języki obce: język angielski (kontynuacja) oraz język rosyjski lub język niemiecki (decyduje większość)
- przedmioty uwzględniane w trakcie rekrutacji: język polski, matematyka, język obcy, geografia
Szkoła przygotowuje do pracy w biurach podróży, hotelach, motelach i pensjonatach, działach promocji turystyki miast i gmin, placówkach informacji turystycznej, administracji rządowej i samorządowej, biurach organizatorów kongresów i konferencji, własnej działalności gospodarczej – projektowania imprez i usług turystycznych, pilotażu i przewodnictwa.
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- rozszerzenia: biologia, język angielski
- języki obce: język angielski (kontynuacja) oraz język rosyjski lub język niemiecki (decyduje większość)
- przedmioty uwzględniane w trakcie rekrutacji: język polski, matematyka, język obcy, biologia
Szkoła przygotowuje do pracy w charakterze: menagera gastronomii, technologa żywienia, szefa kuchni, kucharza, cukiernika, kierownika sali, kelnera, barmana, dietetyka, organizatora imprez. Uczniowie biorą udział w szkoleniach: cukierniczych, szefa kuchni, barmańskich, kelnerskich, dietetyki, kuchni molekularnej, dekoracji stołów czy baristycznych.
Technik transportu kolejowego
rozszerzenia: geografia, język angielski
języki obce: język angielski (kontynuacja) oraz język rosyjski lub język niemiecki (decyduje większość)
przedmioty uwzględniane w trakcie rekrutacji: język polski, matematyka, język obcy, geografia
Szkoła przygotowuje do pracy w zawodach: dyżurny ruchu, nastawniczy, maszynista pojazdu trakcyjnego, kierownik pociągu, konduktor, rewident taboru kolejowego, ustawiacz, tormistrz, strażnik ochrony kolei. Uczniowie odbywają praktyki w kraju i za granicą.
Po prezentacjach wszystkich szkół planujemy zaprosić Was na Targi Edukacyjne. Wtedy poznacie na żywo każdą szkołę i dowiecie się więcej. Następnie będziecie mogli wziąć udział w naborze elektronicznym. Ten ruszy 19 kwietnia 2022 roku.