Zespół Szkół Rolnicze Censtrum Kształcenia Ustawicznego w Wojsławicach w ramach Programu RPO WŁ realizuje dwa projekty: „A nuż widelec…” oraz „W pole z GPS-em”.
„W pole z GPS-em”
W Zespole Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wojsławicach od 1 czerwca 2018 r. realizowany jest projekt pn. „W pole z GPS-em” dofinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2014-2020. Projekt realizowany jest w ramach Osi priorytetowej XI Edukacja, Kwalifikacje, umiejętności, Działanie XI.3 Kształcenie zawodowe, Poddziałanie XI.3.1 Kształcenie zawodowe.
W ramach projektu 40 uczniów kierunków technik rolnik, technik mechanizacji rolnictwa oraz technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki weźmie udział w kursach, szkoleniach i wyjazdach branżowych oraz płatnych stażach zawodowych u pracodawców, natomiast 7 nauczycieli kształcenia zawodowego podniesie swoje kwalifikacje na studiach podyplomowych oraz kursach i szkoleniach doskonalących. Ponadto szkolne pracownie doposażone zostaną w nowoczesny sprzęt i oprogramowanie.
Całkowita wartość projektu: 1.078.394,40 zł
w tym wnioskowane dofinansowanie: 970.554,96 zł
Wkład własny Powiatu Zduńskowolskiego to kwota: 107.839,44 zł
Okres realizacji projektu: 01.06.2018r. – 31.05.2020r.
„A nuż widelec…”
Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wojsławicach od 1 czerwca 2018 r. realizuje projekt pn. „A nuż widelec…” dofinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2014-2020. Projekt realizowany jest w ramach Osi priorytetowej XI Edukacja, Kwalifikacje, umiejętności, Działanie XI.3 Kształcenie zawodowe, Poddziałanie XI.3.1 Kształcenie zawodowe.
Projekt skierowany jest do 20 uczniów uczących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz do 3 nauczycieli. W ramach zadań zaplanowane jest doposażenie pracowni warsztatów szkolnych, pracowni obsługi gości oraz pracowni planowania żywienia i produkcji gastronomicznej w nowoczesny sprzęt i materiały dydaktyczne, organizacja staży zawodowych i dodatkowych zajęć specjalistycznych dla uczniów oraz studia podyplomowe, szkolenia i kursy doskonalące dla nauczycieli.
Celem głównym projektu jest poprawa zdolności do zatrudnienia absolwentów kształcenia i szkolenia zawodowego oraz dostosowanie kierunków kształcenia do regionalnego rynku pracy.
Całkowita wartość projektu: 572.361,00 zł
w tym wnioskowane dofinansowanie: 515.124,90 zł
Wkład własny Powiatu Zduńskowolskiego to kwota: 57.236,10 zł
Okres realizacji projektu: 01.06.2018r. – 31.05.2020r.