Uczennice Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z ZSRCKU Wojsławice, Paulina Wypychowska i Karolina Pluskwa brały udział w konkursie „Z Karpiem za Pan Brat”. O sukcesach uczennic oraz o udziale uczniów w Międzynarodowych Targach Gastronomicznych - Warsaw Gastro Show w zamieszczonej poniżej relacji nauczycieli z ZSRCKU w Wojsławicach.
"Paulina i Karolina z karpiem za pan brat"
W dniu 7 października 2016 roku uczennice Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z ZSRCKU Wojsławice, Paulina Wypychowska i Karolina Pluskwa brały udział w konkursie „Z Karpiem za Pan Brat”. Konkurs pod patronatem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych "Polska Ekologia" i Firmy Stalgast adresowany był do uczniów szkół gastronomicznych. Zadaniem uczestników było przygotowanie potrawy z karpia, począwszy od momentu usuwania łusek aż do wydania gotowego dania. Zmagania konkursowe odbywały się w Łodzi podczas IX Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Naturalnej NATURA FOOD. Zmagania uczestników oceniało Jury w składzie: Carlos Gonzalez Tejera, Marcin Piotrowski, Jarosław Maliszewski i Arkadiusz Klimkiewicz. Po prezentacji i degustacji dań został ogłoszony werdykt. I miejsce przyznano naszym uczennicom Paulinie i Karolinie. Uczennice do konkursu przygotowywała Lucyna Gara.
"Mistrzowie z Wojsławic"
W dniach 27-29 października 2016 roku w Nadarzynie odbyły się Międzynarodowe Targi Gastronomiczne - Warsaw Gastro Show. Targi te to interesująca oferta skierowana do branży gastronomiczno- hotelarskiej, towarzyszyły jej różnego rodzaju seminaria, wykłady oraz konkursy. Akademia Kelnerska Grzegorza Górnika zorganizowała IX Mistrzostwa Polski Kelnerów – ,,Junior Waiter 2016”. Do finału konkursu przystąpiło 10 drużyn, których zadaniem było przygotowanie serwisu synchronicznego kelnerów. Zespół z ZSRCKU Wojsławice w składzie Paulina Wypychowska, Martyna Matusiak, Piotr Pietrasiak i Adam Owczarek znalazł się w szczęśliwej dziesiątce. Poziom pokazów był bardzo wysoki i wyrównany. Nasi uczniowie włożyli wiele pracy i serca, żeby w ostatecznym efekcie stanąć na podium, zajmując I miejsce. Tym samym zostali Mistrzami Polski Kelnerów. Opiekunem Mistrzów była Lucyna Gara. Jako goście przy stole siedzieli: Edyta Szalewska, Julia Stępień, Dominik Płuciennik i Patryk Rowiński.
Mistrzostwa oceniało profesjonalne Jury w składzie: Michalski Adam – ekspert kulinarny firmy Stalgast, Anna Matczak – Gaj – Lider Klastra Gastronomicznego i Dyrektor ZSE w Żychlinie, Mariusz Wołodko – Żywiec Zdrój, Jerzy Czapla – Centrum Szkolenia Barmanów i Grzegorz Górnik – Akademia Kelnerska. Ocenie poddano: poprawność techniki podawania, synchronizację pokazu z muzyką., atrakcyjność uniformów kelnerskich, ogólne wrażenia artystyczne.
Gratulacje dla całego zespołu!!!!!
Dodatkową atrakcją dnia pełnego wrażeń było spotkanie naszych Mistrzów z Mistrzem Karolem Okrasą, który oczarował publiczność smakiem przygotowanych potraw w czasie pokazu kulinarnego. Nasi uczniowie zostali poproszeni przez Organizatorów Targów o serwowanie potraw przygotowanych przez Karla Okrasę. Nasi uczniowie czuli się wyróżnieni, ze mogą pracować z ich idolem. Były to dla nich niezapomniane chwile.