BYŁO SMACZNIE, KOLOROWO I W DODATKU Z OKRASĄ
W Ostródzie w dniach 13-14 maja odbyły się Targi MAZURY HoReCa festiwal smaków! W ciągu dwóch dni wydarzenia odwiedzający mogli zapoznać się z ofertą produktową ponad 100 firm z branży hotelarskiej i gastronomicznej. Uczestnicy Targów mogli obserwować zmagania w konkursach kulinarnych profesjonalnych kucharzy i cukierników oraz uczniów szkół o profilu gastronomicznym – Zielona Budka Master Challenge, Gęsina w Restauracji czy Drób na Polskim Stole.
Liczne konkursy kulinarne dla publiczności, wielkie gotowanie zupy rybnej, strefa kiermaszowa z produktami regionalnymi czy bicie rekordu w największej liczbie osób jedzących jednocześnie pierogi – to tylko niektóre z atrakcji, które oczekiwały na odwiedzających. Imprezę w tym dniu poprowadził Karol Okrasa.
Na tych ważnych wydarzeniach nie mogło zabraknąć uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z ZSRCKU Wojsławice. Szkołę w konkursach reprezentowały:
- Karolina Pluskwa - w konkursie Zielona Budka Master Challenge, temat kreatywny deser lodowy „Karmel z solą”;
- Paulina Wypychowska - konkurs Drób na Polskim Stole, temat: filet z kurczaka supreme.
Karolina w zmaganiach konkursowych przygotowała „Lody smażone w towarzystwie dwóch sosów malinowego z syropem z pędów sosny i miętowo- świerkowego”. Czym oczarowała Jurorów, zdobywając ostatecznie 3 miejsce.
Paulina przygotowała „Faszerowany filet z kurczaka w towarzystwie karmelizowanej gruszki i sałatki z miętową nutą”. Potrawa przypadła Jurorom do gustu, Paulina zajęła 4 miejsce.
Do konkursów uczennice przygotowywała Lucyna Gara.
KOLEJNY SUKCES UCZENNIC
Z TECHNIKUM ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
1 czerwca w ZSP Sadowne odbył się I Ogólnopolski Konkurs Barmański pn. „Barman – zawód z przyszłością”. Szkołę na konkursie reprezentowały uczennice: Kamila Pluskwa i Paulina Wypychowska z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z Wojsławic, który skierowany był do uczniów i kadry pedagogicznej szkół ponadpodstawowych o profilu hotelarsko-gastronomicznym.
Konkurs o randze ogólnopolskiej w kategorii Soft drink – drink bezalkoholowy przygotowywany w blenderze był odpowiedzią na szerokie zainteresowanie szkół hotelarsko-gastronomicznych, konfrontacją doświadczeń i umiejętności uczniów, którzy w przyszłości wiążą swoje plany zawodowe z wykonywaniem pracy profesjonalnego barmana na najwyższym światowym poziomie.
Uczennice miały określone role, zadaniem Pauliny było przygotowanie napoju mieszanego zgodnie z recepturą w ilości 4 porcji; natomiast Kamila przygotowała misterną dekorację. W recepturze dozwolone było użycie max. 5 składników. Czas przygotowania napoju mieszanego i dekoracji wynosił 7 minut. Czas przygotowania dekoracji wynosił 15 minut; (czas przed startem zawodnika).
Uczennice przygotowały dwuwarstwowy drink o nazwie „Powiew lasu”, składający się z: malin, syropu z pędów sosny - warstwa czerwona; mięty, syropu miętowego i igieł świerku – warstwa zielona. Całość dopełniała piękna dekoracja i crusta z syropu miętowego i cukru.
Niezależną i profesjonalną ocenę umiejętności zawodowych gwarantowała Komisja Konkursowa, w skład której weszli: Przewodniczący Jury Degustacyjnego – Zbigniew Łęgowski i sędziowie techniczni: Jerzy Czapla i Jakub Piech oraz osoby wspomagające Komisję oceną degustowanych drinków bezalkoholowych.
Jury podczas całego Konkursu oceniało m.in. formy prezentacji uczestników, poprawność manipulowania sprzętem i składnikami drinków, wykonanie ozdób, ogólną zręczność i sprawność, limit czasowy, a przede wszystkim walory wykonanych drinków.
Kamila i Paulina wykazały się wielkim talentem i dużymi umiejętnościami, zajmując II miejsce w I Ogólnopolskim Konkursie Barmańskim. Do konkursu przygotowywała uczennice Lucyna Gara.
NASI UCZNIOWIE GOTOWALI Z MISTRZAMI
Burmistrz Aleksandrowa Łódzkiego, Łódzka Grupa Kucharzy „Gotowi” wraz z przyjaciółmi i Hotel Jan Sander zorganizowali wspólnie „Kulinarny Dzień Dziecka”.
W programie wydarzeń były warsztaty kulinarne dla dzieci, pokazy sztuki kulinarnej wraz z degustacją, prezentacja kuchni regionalnych (kaszubska, podlaska, świętokrzyska, łódzka, wielkopolska), mobilny piec do pizzy i pokaz barmański w wykonaniu Krzysztofa Drabika.
Wśród gości było wielu sławnych kucharzy -Robert Sowa, Giancarlo Russo, Theo Vafidis.
Uczniowie I i II klasy TŻiUG z ZSRCKU w Wojsławicach mieli przyjemność pracować i uczyć się w czasie imprezy od najlepszych kucharzy z całej Polski.
SŁODKOŚCI W WYKONANIU GASTRONOMÓW Z WOJSŁAWIC
36 uczniów z I i II klasy TŻiUG z Zespołu Szkół RCKU w Wojsławicach w dniu 16 czerwca 2016 wzięło udział w warsztatach cukierniczych, których tematyką były:
- desery talerzowe
- monoporcje / fingerfood
- desery pucharowe.
Warsztaty poprowadził Pan Marcin Hruszka z Master Martini.
Master Martini reprezentuje w Polsce spółkę UNIGRA, firmę specjalizującą się w przetwórstwie i sprzedaży olejów, tłuszczów jadalnych, margaryn i półproduktów przeznaczonych do produkcji cukierniczej.
Nasi uczniowie pracowali w 2-osobowych grupach, wyczarowując przy pomocy Pana Marcina desery, które nie tylko pięknie wyglądały ale również wyśmienicie smakowały.