Polędwiczki wieprzowe w sosie słodko-kwaśnym z purre ziemniaczano-dyniowym, przygotowane pod opieką Anny Kowalczyk przez uczniów z Zespołu Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wojsławicach okazały się potrawą na miarę pierwszej nagrody w III Międzypowiatowym Konkursie Kulinarnym „Potrawa wigilijna i bożonarodzeniowa”.
Celem konkursu, zorganizowanego przez wojsławicki zespół szkół, było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej podczas przygotowywania potraw wigilijnych i bożonarodzeniowych. Na przygotowanie potraw uczestnicy mieli 110 minut. W tym czasie trzeba było przygotować 4 porcje potraw konkursowych, które później zostały ocenione przez jury w składzie: Anna Kołodziej, Carlos Gonzalez Tejera i Jacek Maliszewski.
Drugie miejsce w kulinarnych zmaganiach również zajęła drużyna z ZSRCKU w Wojsławicach, pracująca pod opieką Lucyny Gary. Uczniowie przygotowali pierś z kaczki marynowaną w winie. Trzecia lokata przypadła uczniom z Zespołu Szkół Rolniczych im. W. Grabskiego w Sędziejowicach, którzy pod okiem Rafała Krawczyka i Antoniego Rybaka przygotowali zupę śledziową.
Wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe upominki, a zwycięskie drużyny nagrody. W konkursie wzięły udział również Zespół Szkół im. Kałużewskiego i Sylli w Zduńskiej Woli, Zespół Szkół w Wieluniu, Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 3 przy Specjalnym Ośrodku Szkolno – Wychowawczym w Sieradzu i Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 w Piotrkowie Trybunalskim.