Za nami 8. etap „Sztafety żywieniowej”. Projekt edukacyjno-ekologiczny „Zdrowa i kolorowa sztafeta żywieniowa” realizowany jest w roku szkolnym 2014/2015 przez placówki zrzeszone w Sieci Szkół i Przedszkoli Ekologicznych.
Pomysłodawczyniami i głównymi koordynatorkami „Sztafety” są panie Marta Pałuszyńska i Aneta Piontek - nauczycielki z Zespołu Szkół im. Marii Grzegorzewskiej w Zduńskiej Woli. Głównym celem Projektu jest wdrażanie dzieci i młodzieży do zdrowego stylu życia, a więc zdrowego odżywiania się i aktywności fizycznej. Uczestnicy Projektu, poprzez udział w różnego rodzaju działaniach, uczą się o wartościach odżywczych i zdrowotnych różnorakich składników spożywczych i ich pochodzeniu. Uczą się komponowania jadłospisów zgodnie z zasadami „Piramidy żywieniowej”, uczestniczą w zabawach ruchowych i konkurencjach sportowych.
„Sztafeta” podzielona jest na 10 etapów. Każdy z nich to spotkanie drużyn reprezentujących placówki Sieci raz w miesiącu, zawsze w innej placówce, która wtedy jest gospodarzem etapu. Placówki przekazują sobie „pałeczkę sztafety” – zawsze jest to jakiś składnik spożywczy, którego charakterystykę prezentują. „Sztafeta” jest kolorowa, co oznacza, że każdy etap określony jest innym kolorem, w którym dzieci i uczniowie poszukują i prezentują zdrowe składniki spożywcze i możliwości wykorzystania ich w kompozycji posiłku.
VIII etap „Sztafety” odbył się 16 kwietnia 2015r. w Publicznym Przedszkolu Nr 4 w Zduńskiej Woli. Kolorem obowiązującym na tym spotkaniu był kolor brązowy. Królowały kakao, kokosy, orzechy, migdały, daktyle, miód gryczany, powidła śliwkowe i oczywiście czekolada. Dzieci i młodzież prezentowały informacje o właściwościach brązowych produktów. Z pomocą swoich nauczycieli i opiekunów przygotowały ciasta i desery bakaliowe oraz napoje. Uczestnicy wzięli udział w konkursach i zabawach tematycznych. Spotkanie wszystkim zebranym sprawiło wiele radości, przysporzyło wiedzy i nowych umiejętności. Zespół Szkół im. Marii Grzegorzewskiej reprezentowali uczniowie klasy 3bzu z wychowawcą – panią Agnieszką Pańko, pod kierunkiem koordynatorek Projektu – pań Marty Pałuszyńskiej i Anety Piontek. „Pałeczką sztafety”, przekazaną Gospodarzom przez uczniów było kakao.