Projekt edukacyjno – ekologiczny „Zdrowa i kolorowa sztafeta żywieniowa” realizowany jest w roku szkolnym 2014/2015 przez placówki zrzeszone w Sieci Szkół i Przedszkoli Ekologicznych w Zduńskiej Woli. Pomysłodawcami i głównymi koordynatorami „Sztafety” są Panie Marta Pałuszyńska i Aneta Piontek - nauczycielki Zespołu Szkół im. Marii Grzegorzewskiej w Zduńskiej Woli.
VI etap „Sztafety” odbył się 23 lutego 2015r. w Publicznym Przedszkolu nr 7 „Pod Zielonym Semaforem” w Zduńskiej Woli. Kolorem obowiązującym na tym spotkaniu był kolor biały. Królowały wtedy nabiał, czosnek i biała rzodkiew. Dzieci i młodzież prezentowały informacje o właściwościach białych warzyw i różnych produktów spożywczych. Z pomocą swoich nauczycieli i opiekunów przygotowały sałatki, twarożki, jogurty. Uczestnicy wzięli udział w konkursach i zabawach tematycznych. Nie zabrakło też zabaw ruchowych i konkurencji sportowych na potwierdzenie założenia, że aby żyć według zdrowego stylu życia należy zdrowo się odżywiać, ale też stosować aktywność fizyczną każdego dnia. Spotkanie wszystkim zebranym sprawiło wiele radości, przysporzyło wiedzy i nowych umiejętności. Zespół Szkół im. Marii Grzegorzewskiej reprezentowali uczniowie szkolnego Klubu Młodego Ekologa – klasy VIa, pod kierunkiem opiekunek Klubu i koordynatorek Projektu – Pani Marty Pałuszyńskiej i Pani Anety Piontek. Uczniowie przygotowali prezentację zdrowotnych właściwości białka jajka kurzego i zaproponowali sałatkę z jajkiem, jako posiłek zawierający dużą ilość tego składnika. „Pałeczką sztafety” przekazaną Gospodarzom przez uczniów było oczywiście jajko.
VII etap „Sztafety” odbył się 18 marca 2015r. w Gminnym Przedszkolu w Czechach. Tym razem dominował kolor pomarańczowy. Dzieci i młodzież prześcigały się w rozwiązywaniu zadań dotyczących pomarańczowych warzyw i owoców. Brały udział w konkursach wiedzy i umiejętności, prezentowały wytwory kulinarne, mierzyły się w konkurencjach sportowych i zabawach ruchowych przy muzyce. Wszystkie propozycje kulinarne złożyły się na iście królewski poczęstunek – powstały pyszne kanapki, sałatki, desery, napoje z marchewki. Wszyscy uczestnicy spotkania zdobyli nową wiedzę i doświadczenia, utrwalili wiadomości, które już posiadali i którymi chętnie dzielili się z innymi. Zespół Szkół im. Marii Grzegorzewskiej reprezentowali uczniowie szkolnego Klubu Młodego Ekologa – klasy III bzu, pod kierunkiem opiekunek Klubu i koordynatorek Projektu – Pani Marty Pałuszyńskiej i Pani Anety Piontek. Uczniowie prezentowali zdrowotne właściwości moreli i przygotowali „owocowe kanapeczki na wafelkach”. „Pałeczką sztafety” przekazaną Gospodarzom przez uczniów były oczywiście morele.
Klub Młodego Ekologa
pod kierunkiem mgr Marty Pałuszyńskiej i mgr Anety Piontek